Kwasica ketonowa

Kwasica ketonowa jest zbiorem problemów metabolicznych, które w rezultacie doprowadzają do utraty przytomności. Jest jednym z powikłań cukrzycy, może wystąpić w każdym typie, ale najbardziej charakterystyczna jest dla cukrzycy typu I.

doktorKwasica ketonowa, powstaje na skutek braków insuliny. Jest to hormon produkowany przez trzustkę i reguluje gospodarkę węglowodanową. U cukrzyków, dochodzi do niedoborów insuliny, tym samym może dojść do powstania i zachorowania kwasicy ketonowej.

 

Niedobory insuliny, w przypadku zachorowania na cukrzycę, zdarzają się poprzez błędy powstałe w leczeniu, przerwanie leczenia, zakażenia organizmu bakteriami, stan zapalny trzustki, nadmierne picie alkoholu.

Objawami kwasicy ketonowej jest nadmiernie odczuwanie pragnienia, problemy ze świadomością, możliwość pojawienia się śpiączki, rumieńce na policzkach, nudności, wymioty, bóle głowy, jej zawroty.

Rozpoznanie i postawienie prawidłowej diagnozy, następuje na podstawie badania krwi, badania fizykalnego, ogólnych objawów klinicznych.

Nie podjęcie leczenia grozi wpadnięciem w śpiączkę, problemów ze świadomością, a w skrajnych przypadkach może grozić śmiercią.

Leczenie, najlepiej powinno odbywać się w warunkach szpitalnych i obejmować odpowiednie nawodnienie organizmu, obniżenia poziomu cukru we krwi, wyeliminowaniu z organizmu ciał ketonowych.

Leczenie, lekami farmakologicznymi, polega na podawaniu preparatów z insulinami o krótkim działaniu, dożylnym 8,4 procentowym roztworu dwuwęglanu sodu, który rozcieńczony jest za pomocą płynu hipotonicznego.