Niedobór glukozy

Glukoza należy do grupy cukrów prostych. W teorii medycyny, choroba związana z niedoborem cukru w organizmie, zwana jest hipoglikemią lub niedocukrzeniem (hiperglikemia to cukrzyca – nadmiar cukru we krwi).

problemyyPodobnie jak witaminy, mikroelementy, również cukry są w odpowiedniej ilości niezbędne do pełnienia niektórych funkcji w organizmie.

Niedobory cukru odnotowywane są u osób chorych na cukrzycę w przypadku niekontrolowania poziomu cukru we krwi. Jednak, istnieje sporo przypadków niedoboru glukozy u osób, które nie są chore na krzycę.

Niedobory glukozy mogą wystąpić u każdego. Oto kilka przypadków, w których może dojść do takiego stanu rzeczy: trwające krótki okres czasu głodówki, biegunki, wymioty, wysiłek fizyczny o wysokim natężeniu, zbyt duża ilość alkoholu, również niektóre leki mogą powodować spadek glukozy we krwi.

Rozwiązanie, które przychodzi na myśl prawie każdemu człowiekowi, to uzupełnienie niedoborów glukozy produktami zawierającymi węglowodany, cukry. Nic bardziej mylnego! Każda osoba, która zaobserwuje u siebie jakiekolwiek wahania poziomu cukru we krwi powinna tego rodzaju produkty wykluczyć na zawsze ze swojej diety.

Na samym początku należy wykonać badanie oceniające stopień tolerancji glukozy. Polega ono na podawaniu badanej osobie siedemdziesięciu pięciu mililitrów roztworu glukozy. Po takim zabiegu należy dokonywać pobierania krwi co trzydzieści minut przez czas do pięciu godzin. Wyniki tego badania pozwalają pokazać jak organizm człowieka przyswaja glukozę oraz jak reaguje na glukozę trzustka.

W przypadkach wystąpienia niedocukrzenia, należy wzbogacić własną dietę o owoce, warzywa, ciemne pieczywo. Niezbędnym działaniem będzie również badanie poziomu cukru najlepiej codziennie. Do dokonywania pomiarów niezbędnym będzie gleukometr, dostępny w każdej aptece.