Niedobór niacyny

Niacyna, zwana jest w teorii medycyny również pod nazwą witaminy PP i B3. Jest jeden z nielicznych związków, który organizm może sam wytworzyć, jednak są to zbyt małe ilości. W związku z tym faktem, człowiek musi wraz z pożywieniem dostarczyć brakującą ilość.

krzyzProduktami, które zawierają niacynę, zalicza się drożdże, otręby pszenne, czy orzeszki ziemne, również cielęcina, wołowina, mięso drobiowe i grzyby.

Rola, jaką niacyna pełni w ludzkim organizmie, to synteza węglowodanów, kwasów tłuszczowych, aminokwasów. Ponadto, bierze również udział w wytwarzaniu hormonów płciowych, kortyzolu, insuliny, tyroksyny.

 

Niedobory niacyny, objawiając się poprzez pojawienie się biegunki, wystąpienie nudności, zmian chorobowych na języku i w jamie ustnej, choremu grozi również niedokrwistość. Poważne niedobory niacyny, mogą doprowadzić do paraliżu głównie dolnych kończyn.

Niedobory niacyny, nie wynikają tylko ze złej diety i złego doboru żywności, ale mogą być wynikiem zaburzeń wchłaniania przez organizm wywołanej współistnieniem różnych chorób. Do takich schorzeń można zaliczyć schizofrenię, chorobę Hodkingsa, Harpuna, depresję, czy alkoholizm.

Wówczas, gdy wystąpią podobne objawy, należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza. Zostaną wówczas ustalone przyczyny istniejących niedoborów, a jeżeli źródłem braków jest istnienie innych chorób, to leczenie będzie polegało na wyleczeniu z nich pacjenta.