Zatrucie cynkiem

Zatrucie cynkiem jest niezwykle rzadko spotykaną przypadłością w medycynie. Jeżeli już do niego dochodzi, uszkodzone zostają nerki, wątroba, osłabieniu ulega układ odpornościowy. Drogami, którymi dostaje się do wnętrza organizmu, to u człowieka układ oddechowy, natomiast u zwierząt przeważnie jest to układ pokarmowy. Cynk jest szczególnie niebezpieczny dla owiec, kóz, bydła.

zatrucieJeżeli, cynk przedostaje się do organizmu poprzez układ pokarmowy, to głównymi winowajcami, są produkty, które go zawierają. Duże ilości cynku i jego związków występują w chudym mięsie, ostrygach, kaszach, potrawach rybnych, kaszach, chlebie pełnoziarnistym.

Dawka cynku, która jest wystarczającą dla człowieka to 20 mg, z czego najwięcej, bo aż 40 % tej dawki zostaje wchłaniane poprzez układ pokarmowy.

Niepożądane działanie cynku przejawia się poprzez miejscowe działanie na skórę – podrażnia ją i błony śluzowe. Ponadto, jest główną przyczyną uszkodzeń nerek, wątroby. Związki cynku rozpoczynają metaboliczny cykl innych pierwiastków, metali, powoduje jednocześnie zmiany w morfologii oraz zadaniowe w narządach. Spożywanie dużych ilości cynku i gromadzenie się w organizmie, może powodować raka lub sprzyjać rozwojowi miażdżycy tętnic, gdyż zmniejsza uodpornienie komórek na uszkodzenie. Zbyt duże ilości są powodem wyżej wymienionych zmian, natomiast niedobór może powodować obniżenie rozwoju umysłowego i problemy ze wzrostem.

Najczęściej występującymi objawami zatrucia jest zanik apetytu, senność, apatyczność, osłabienie odporności, kurza ślepota, problemy ze zmysłem węchu i smaku, odwodnienie, arytmia serca, biegunka, niedokrwistość. Przy dużych zatruciach może dochodzić do zapalenia stawów, zaburzeń żołądkowych i jelitowych

Zatrucie mające charakter przewlekły, objawia się wychudzeniem, zapadaniem gałek ocznych.

Leczenie przebiega poprzez stosowanie leków nawadniających, osłaniających, podtrzymujących krążenie, oddychanie, czasem potrzebne są środki o działaniu przeczyszczającym.